Eetbaar papier info

Hieronder vind je meer informatie over icing sheets, brilliance sheets, ouwel en chocolate transfer sheets.

Voorgesneden eetbaar papier
Heb je gebruik gemaakt van de snijservice, dan heb je eetbare prints gemaakt van icing sheets. De prints zijn direct klaar voor gebruik! Je kunt ze uitharden en daardoor zijn de prints rechtop te plaatsen op de taart of cupcake. 
Je kunt eventueel gesmolten witte chocola of fondant achter de afbeelding plaatsen maar doordat je de print kunt uitharden dan is dat niet per se nodig.

Tips & tricks eetbaar papier

 • Eetbaar papier is gevoelig voor vocht. Komt de print in contact met vocht, dan kan het gaan doorlopen. Probeer dus te voorkomen dat er vocht op de geprinte zijde komt. 
 • Werk met schone, droge handen en gereedschappen.
 • Heb je voor ongesneden eetbaar papier gekozen dan kun je met een schone en droge schaar/mes de afbeelding(en) knippen/snijden.
 • De prints op eetbaar papier zijn uiteraard minder scherp dan op gewoon papier. Voor een helder resultaat kun je kiezen voor een witte ondergrond waar je de print op plaatst. Je kunt ook een klein beetje witte chocoladepasta gebruiken.
 • Eetbaar papier kan niet worden bewaard in de open lucht, in de koelkast of vriezer, of op een zonnige plaats. 
 • Bewaar de eetbare print in de oorspronkelijke verpakking (gripzak) om uitdroging te voorkomen, op een droge en donkere plaats (bijvoorbeeld in de voorraadkast) bij een maximum temperatuur van 20 graden Celsius. 
 • De eetbare prints niet in de koelkast of vriezer bewaren.
 • Dek de taart met print niet af met huishoudfolie of aluminiumfolie.

Good to know
Een print op eetbaar papier wordt door mij geprint met een speciale foodprinter. Deze maakt gebruik van eetbare inkt, die dus niet schadelijk is voor de gezondheid. Maak je gebruik van de snijservice dan wordt de icing sheet gesneden op een speciale snijmachine die alleen wordt gebruikt voor eetbare prints.

Optioneel: Snijservice
Eetbaar papier zelf met de hand knippen of uitsnijden kost veel tijd en vergt veel precisie. Met de snijservice is dit verleden tijd! 

Uniek: de prints worden gesneden geleverd en is al mogelijk vanaf 1 sheet. Alles kan uitgesneden worden, niet alleen maar vormen maar ook de omlijning van bijvoorbeeld een afbeelding. 

De snijservice is in combinatie met icing sheets. Deze zijn dikker en kunnen uitharden. De prints worden los geleverd en zijn direct klaar voor gebruik!

 

 • Icing sheets

Icing sheets zijn lichtzoet van smaak. Door de lichtzoete smaak komt bijvoorbeeld gebak goed tot zijn recht. Ze zijn gemaakt van een dunne laag fondant en zijn verstevigd met traganthgom. Icing sheets wordt ook wel fondantpapier, fondant sheets, suikerpapier, fondant print vellen of eetbaar fondant genoemd.

Icing sheets zijn goed te gebruiken als schildjes en stripjes. Je kunt ze namelijk uit laten harden en dan blijven ze prima rechtop staan.

Heb je gekozen voor snijservice laat de prints dan drogen op een vlakke ondergrond. Even wachten en dan zijn de schildjes klaar! 

Heb je voor ongesneden eetbaar papier gekozen dan kun je met een schone en droge schaar/mes de afbeelding(en) knippen/snijden.

Het is niet raadzaam om icing sheets op een slagroomtaart te gebruiken. Hier zit veel vocht in en na enige tijd zou de print kunnen doorlekken en uitlopen.

Bewaaradvies:
Goed afgesloten, in originele- hersluitbare verpakking, in een droge- en koele omgeving (tussen 10 en 20°C). De frosting sheet print is aan de hand van de bewaarinstructie minimaal 3 maanden houdbaar.

Ingrediënten:
Icing suiker (suiker, glucose siroop), sorbitol, water, gehydrogeerde Palmpitolie, geleermiddel:  Xanthaangom, conserveermiddel: Kaliumsorbaat, stabilisatoren: Johannesbroodpitmeel, Tragant gom, emulgator: Hydroxypropylmethylcellulose.

Allergenen:
Glutenvrij, geschikt voor Veganisten en Coeliakie patiënten.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 1587 kJ / 374 kcal
Vetten: 2,3 g
waarvan verzadigde vetten: 2,2 g
Koolhydraten: 88,0 g
waarvan suikers: 87,2 g
Eiwitten: 0,1 g
Zout: 4,4 mg

 • Brilliance sheets

Deze sheet is vergelijkbaar met een frosty sheet maar dan van hoger kwaliteit. Daarom ben ik overgestapt van frosty sheets naar Brilliance sheets!

Een brilliance sheet is op zetmeelbasis. De smaak is die van licht gezoete vanille.

Brilliance sheets kunnen rechtstreeks worden gebruikt op roomsoorten, zoals slagroom, (boter)crème en kwark/bavaroise. Hierbij smelt de print als het ware samen met de ondergrond. Brilliance sheets kunnen op een laagje (gedroogd) fondant geplaatst worden voor een meer mooie uitstraling. 

Gebruik een schone en droge schaar/mes om de print(s) te knippen/snijden.

Ingredienten:
gemodificeerde zetmelen(E1422, E1412), maltodextrine, suiker, glycerine(E422), dextrose, water, kokosolie, geleermiddel: cellulose gom(E460i, E466), Arabisch gom(E414), emulgatoren(E471, E492, E435), vanilline, zuurteregelaar(E330), conserveermiddel(E202).

Bewaaradvies:
Goed afgesloten, in originele- hersluitbare verpakking, in een droge- en koele omgeving (tussen 10 en 20°C). De frosting sheet print is aan de hand van de bewaarinstructie minimaal 3 maanden houdbaar.

Geschikt voor:
Vegetariërs, Veganisten en alle religiën. 

 • Ouwel

Ouwel is het oudste soort eetbaar papier wat gebruikt wordt om met eetbare inkt plaatjes te maken. Het kan worden meegebakken met de taart omdat ouwel hittebestendig is. Het is een aardappelmeelproduct wat gemixt wordt met water en vegetarische olie en heeft een neutrale smaak.

Bewaaradvies:
Goed afgesloten bij kamertemperatuur (tussen 20 en 25°C) en een relatieve vochtigheid van 60-75%. De ouwel print is aan de hand van de bewaarinstructie 12 maanden houdbaar.

Ingrediënten:
Aardappelzetmeel,  water, plantaardige olie (zonnebloem).

Allergenen:
Lactose-, gluten- en GMO vrij. Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 1541 kJ / 366 kcal
Vetten: 2,7 g
waarvan verzadigde vetten: 0,3 g
Koolhydraten: 86,9 g
waarvan suikers: 0 g
Eiwitten: 0,1 g
Zout: 0,1 g

 

 • Chocolate transfer sheets

Deze sheets zijn ontwikkeld voor het overbrengen van kleurenprints op witte chocolade of -coating. 

Chocoprint vellen wordt ook chocotransfer, chocolade transfer vellen, chocosheets, chocoprints of choco sheets genoemd. Met een chocolate transfer sheet is het mogelijk om chocolade lolly’s, logo galettes, flikken met afbeelding, fototaarten, breekchocolade, logo bonbons etc. te maken.

Verwerkingsadvies i.c.m. witte chocolade:
1. Print de chocoprint vellen met gewenste afdruk in spiegelbeeld.
2. Laat de chocoprint vellen ±2 uur drogen (hoe langer, hoe beter) in een ruimte met een relatieve vochtigheid < 50% en een temperatuur boven 20°C.
3. Verwerk de witte chocolade na tempereren boven de 32°C in een niet te koude ruimte op een niet te koude ondergrond. 
4. Giet of strijk de chocolade op de gewenste dikte óf spuit witte chocolade flikken op de bedrukte Chocoprint Sheet al naar gelang de toepassing.
5. Plaats de Chocoprint Sheet (voorzien van chocolade) ±10 minuten in de koeling. Haal het geheel uit de koelkast en haal het plastic schutvel voorzichtig van de chocolade.
Indien je producten met een chocoprint in de vriezer wilt bewaren dan kan je de print het beste aflakken met de BrandNewCake Glansspray.

Verwerkingsadvies chocoprint vellen i.c.m. ganache / coating:
1. Print de chocoprint vellen met gewenste afdruk in spiegelbeeld.
2. Laat de chocoprint vellen ±2 uur drogen (hoe langer, hoe beter) in een ruimte met een relatieve vochtigheid < 50% en een temperatuur boven 20°C.
3. Breng de ganache / coating op +/- 33°C en strijk een dun laagje op de print.
4. Plaats de print voor enkele minuten in de vriezer of koeling totdat de print enigszins krom trekt.
5. Verwijder de plastic sheet van de afdruk en plaats deze op het gebak/taart.
6. Gebruik je de sheet niet gelijk? Plaats deze dan zolang in de koeling.

Het niet loskomen van de inkt wijst op het niet goed drogen en/of te koude chocolade en/of omgevingstemperatuur. De chocoprints bevatten een dun laagje, dat snel loslaat. Dit is te voorkomen door de sheets zo min mogelijk over te pakken.

Bewaaradvies:
Droog en koel bewaren in originele verpakking op kamertemperatuur.

Ingrediënten:
Maïszetmeel, CACAOboter, suiker, gedroogd KIPeiwit, gemodificeerd (MAÏS)zetmeel (E1422), aardappelzetmeel, water, olijfolie, zout.

Allergenen:
GMO vrij en glutenvrij.

Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 2180 kJ / 521 kcal
Vetten: 25 g
waarvan verzadigde vetten: 18,75 g
Koolhydraten: 50 g
waarvan suikers: 25 g
Eiwitten: 25 g
Zout: 0 g